Treceți la conținutul principal

Animale salbatice in mediul lor natural


Astazi am reusit sa fac ceva ce incerc sa fac de ceva vreme, dar fara succes, cred ca din lipsa de vointa. Am fost la gradina zoologica din Brasov. Toata lumea mi-a spus ca e foarte frumos si ca au tot felul de animale salbatice si ca merita vizitata.

Pretul unui bilet pentru adulti este de 5 lei, dublu fata de cat am gasit pe net. Pe bilet era o fotografie a 2 lei dezorientati ce stateau printre foioase iar pe partea cealalta o harta a lagarului. 

La intrare am dat de struti care se balaceau in noroi. Am continuat pe langa custile cu gaini salbatice extrem de fioaroase care salivau la vederea noastra. Am vazut acolo si o specie extrem de rara, gaina comuna. O priveliste impresionanta pentru o gradina zoologica. Urmatorul popas a fost in taramul reptilelor si pestilor. In afara de pesti totul parea de plastic. Cred ca serpii aia sunt asa de satuli de oameni incat au ajuns sa se camufleze in figurine de ceara. Dupa aceasta am vazut niste rate care pareau cele mai fericite fiinte de acolo. Se balaceau si comunicau de zor, chiar si cele mute (dupa denumire). Am intrat in pasararium si am fost intampinati de o aroma ce aproape o puteam gusta. Acolo am vazut pasarele colorate si am zarit un dihor care dormea in coltul cel mai putin vizibil al celulei. Destept animal...

Tigrul si-a scuturat  dungile in fata noastra si a inceput sa miaune, parca cerand atentie. Chiar parea o pisicuta putin mai mare si mai trista. Langa garsoniera lui era un camin studentesc pentru maimute. Am balaje si mucuri de tigara peste tot. Parca erau in sesiune mamutele. Nimeni nu invata. Am mai aruncat o privire la pisicuta cu dungi care se agita in fata unui grilaj mergand ba in stanga, ba in dreapta. Cred ca s-ar fi jucat si el cu maimutele.

Am trecut pe langa un lac cu pesti colorati si fara pescari in drumul nostru spre tarcul lui Colt Alb Cariat. Intre niste tevi metalice de aproximativ 4 metrii inaltime misunau 4 lupi care alunecau la fiecare pas in noroi. M-am gandit sa le fac o poza, dar erau camuflati de noroi. Ne-au aruncat o privire trista si s-au intors la conceptia planului de evadare. Dupa lupi am dat de ursi. Acestia aveau un fel de parc de distractii inconjurat de un canal cu crocodili de noroi menit sa-i impiedice sa iasa. Chiar nu pareau capabili de ceea ce zice presa ca fac prin Brasov. 

Am mai vazut niste vulpi, nutrii, si o veverita nebuna ce fugea pe peretii custii. Ne-am oprit pe la caprioare care parca isi asteptau randul ca sa ajunga in farfuria unui posesor de Q7. Am mai vazut niste magaro-ponei care se invitau reciproc ca sa treaca un podet. In tot acest timp ne dadea tarcoale o fiara ce a reusit sa evadeze si cred ca planuia un atac. Fiara era pisica comuna, o specie extrem de vicleana ce vaneaza singura si este atrasa de mancarea lasata nesupravegheata.

Am trecut pe la lei care dormeau pe asfaltul cu incalzire centrala venita de la Sfantul Duh, pe la tigrii siberieni care leneveau nepasatori pe paiele din colivii pe la acelasi tigru agitat, pe la maimutele in sesiune si prin poarta metalica spre masina.

A fost o vizita interesanta. Nu imi pare rau ca am fost, dar m-a intristat. Animalele erau destul de curate tinand cont de noroiul creat de ploile din ultima vreme si nu pareau sa sufere de foame. Spatiu aveau cat sa nu se simta ca la carcera. M-a intristat faptul ca asta reprezinta viitorul. O sa ajungem sa vedem vaci, caini si porumbei doar prin gradini zoologice si o sa ne minunam. Copii nostri o sa ne intrebe de ce scrie "animale periculoase" in dreptul custii cu gaini si o sa ne gandim la o explicatie logica si o sa inventam ceva ca sa scapam de gura lor.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Zugspitz Supertrail 2013

Astazi a inceput Turul Frantei, cea mai importanta competitie ciclista. Dar nu asta vreau sa va povestesc. Vreau sa va povestesc despre ceea ce am facut eu weekend-ul trecut. De la 1 ianuarie 2013, in momentul cand m-am inscris, am inceput sa ma pregatesc psihic pentru un concurs, o noua incercare, un ultra-maraton, primul pentru mine - Zugspitz Ultratrail. La momentul inscrierii am gandit destul de prudent si m-am inscris la categoria Supertrail - 68,8 Km - 3120 diferenta pozitiva de nivel, si nu la 100 Km. Trebuie sa recunosc ca aveam suficienta adrenalina in sange la momentul respectiv ca sa ma inscriu acolo, dar cu greu, m-am temperat.  Dupa ce am primit confirmarea inscrierii am intrat in atmosfera premergatoare marilor incercari. Am citit cartea scrisa de ultra-maratonistul Dean Karnazes, mi-am facut planuri si am cautat metode de antrenament pe care le-am pus in aplicare doar in minte. In fiecare zi imi ziceam ca inca este timp destul. Vremea a fost foarte pacatoasa...

Retezat 2013

Buna seara tuturor! Cu o mica intarziere, vreau sa va povestesc despre ultima aventura. Luna aceasta (septembrie) mi-am luat doua saptamani de concediu si l-am petrecut in Romania. Am facut ITP-ul la masina, s-a casatorit cumnata mea, am reparat cusca cainelui cu tatal meu, am fost in vizite si am ajuns si prin Retezat. Cu toate ca drumul spre casa si inapoi a fost o aventura, in felul lui, vreau sa va povestesc despre excursia in Retezat. Miercuri, 10 septembrie, am plecat cu Iulia spre Retezat, ca sa facem un tur de forta al tuturor varfurilor. Ideea era sa campam pe marginea lacului Bucura si de acolo sa ne urcam pe cat mai multe varfuri putem intr-o zi si urmatoarea zi sa ne intoarcem spre casa. Timpul era limitat deoarece cumnata mea urma sa se casatoreasca in weekend.  Am plecat de dimineata spre Cârnic. Drumul din Nucsoara a fost crunt. Mai exact, dupa trecerea podului, asfaltul a disparut, lasand locul bolovanilor. Datorita cauciucurilor cu profil mic, nu am avut...

Titisee 2018

Ca o pregatire pentru concediul motociclistic ce o sa vina am facut o excursie in Schwarzwald la Titisee. Excursia asta este aproape traditionala ca o cam facem in fiecare an. Drumul pana acolo este diferit, dar telul este cam acelasi, si anume lacul Titisee. Am facut un traseu in Basecamp, ca acum stiu cum. Seminarul ala m-a ajutat mult. Totusi nu inteleg de ce nu poate fi mai simplu, tinand cont ca rezultatele sunt cam aceleasi ca si cele de pe google maps, iar acolo functioneaza totul cu cateva click-uri. Nu mai conteaza. Am plecat sambata dupa micul dejun. A fost cam racoare, asa ca ne-am pastrat geaca de ploaie/frig pe noi. A mers destul de bine pana a inceput Iulia sa oboseasca si sa zica ca nu mai are chef. A inceput la un moment dat si ploaia si am dat si de un drum inchis chiar cand eram aproape de camping. Se vede pe harta cu gri. Am ocolit cam mult, dar nu a fost chiar rau. Ne-am oprit si am mancat la un Imbiss turcesc niste specialitati care ne-au convins ca mai ...