Treceți la conținutul principal

Ce am facut in 2011

A mai trecut inca un an si s-a incheiat inca un sezon competitional pentru mine. Anul trecut, pe vremea asta, eram dezamagit ca cea mai buna realizare a fost un loc 4 la Duatlon Cetatea Brasovului. Eram totusi fericit ca am avut un an plin si ca am descoperit o reteta de antrenament ce speram ca va fi cheia succesului.
In octombrie, anul trecut, am inceput sa si alerg de doua ori pe saptamana, ca antrenament complementar, ca sa nu mi se urasca de bicicleta pana in primavara, cand as fi putut sa ies afara din casa. Am luat-o usor, si mi-a placut. In noiembrie am participat la Crosul 15 Noiembrie unde am scos 20 minute pe o distanta de 5 Km, lucru ce mi-a deschis putin ochii asupra alergarii.
In iarna, am descoperit trail-running-ul si mi-a placut foarte mult. Am continuat cu antrenamentele asa cum mi-am propus sa fac si cu fiecare zi ce trecea am devenit din ce in ce mai obosit, pana mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva. Am inceput sa trec pe izotonice si mi-am revenit din starea de oboseala cronica. Deja ajunsesem sa urasc bicicleta. Nu mai suportam sa ma urc pe ea si sa pedalez in fata monitorului, dar, daca voiam sa imi dovedesc ca am teoria mea asupra antrenamentului functioneaza, trebuia sa continui.
A venit si primavara, intr-un tarziu, si am iesit cu bicicleta la sosea si parca am prins aripi. A fost un sentiment incredibil sa ma vad din nou in natura, sa inspir aerul poluat de esapamentul masinilor. Toata iarna am asteptat acel moment.
  1. Duatlon Sfantu Gheorghe - 08 mai 2011
Liviu, fiul unui coleg de servici, mi-a spus de un duatlon ce o sa aiba loc la Sfantu Gheorghe. Initial am respins ideea pentru ca nu simteam ca sunt pregatit de un duatlon facut in intregime singur, pentru ca nu avea categorie de stafeta. Dar mi-am spus ca nu imi strica experienta, si am participat si, spre surprinderea mea, am terminat pe lacul 3 la general si 2 la categoria mea. Alergatul a fost proba ce am considerat-o cea mai dificila, dar am reusit sa mentin un ritm bun, pe care l-am imbunatatit pe bicicleta. Tin sa mentionez ca bicicleta mea a fost cel mai rapid MTB din concurs. Cei din fata mea, au concurat pe cusiere.

      2.  Duatlon Tara Barsei - 04 iunie 2011

Prin mai, am aflat de un duatlon nou ce se organizeaza in rona Rasnov. Acesta a devenit principalul obiectiv pe care mi-am concentrat toata atentia. Am fost in recunoasterea traseelor, atat cel de bicicleta cat si cel de alergare. Le-am parcurs pe amandoua de cateva ori si mi-am facut o strategie ce speram ca imi va aduce succesul. Am alergat cu Marius pe traseul de alergare si mi-a placut asa de mult incat mi-am zis ca dupa ce voi termina proba de bicicleta, o sa alerg si eu pe traseu, doar asa, ca sa vad cum este sa fac singur un duatlon. Am plecat printre primii la proba de bicicleta si am abordat calculat fiecare portiune a traseului. Am ajuns la finish primul de la categoria mea. Am predat cipul lui Marius, care a plecat in alergare. Am luat betele si am plecat si eu in spatele lui, dar oboseala si-a spus cuvantul. In scurt timp am fost depasit de Bostan Adrian, care m-a impresionat cu viteza cu care alerga la deal. A terminat proba de alergare inaintea lui Marius, dar din pacate pentru el, din fericire pentru noi, a gresit traseul si a fost descalificat, lasand locul 1 pentru Team Avantec, adica Marius si cu mine.


     3.  Maraton Medieval Medias - 11 iunie 2011

Cu toate ca stiam, de la editia din 2010, ca la Medias este cel mai urat noroi din tara, am ales sa-mi infrunt limitele si sa dau ce e mai bun din mine. Foarte multa lume a abandonat inainte de a lua startul, si organizatorii au deviat traseul in prima parte ca sa ne crute de o urcare noroioasa. Ma gandeam ca nu poate fi mai rau ca in anul precedent, dar m-am inselat amarnic. Cursa, pentru mine si multi altii, a fost un cosmar. Nu a mai fost o cursa, ci o lupta pentru a ajunge la final. Asa de mult noroi a fost incat impingeam bicicleta la vale si trebuia sa ma opresc ca sa-mi recapat suflul. Cireasa de pe tort a fost aparitia unui alergator care zburda cu zambetul de buze si incerca sa ne incurajeze. In acel moment i-as fi dat bicicleta pentru papucii lui de alergare. Am trecut linia de sosire si, cu coada intre picioare, am plecat spre casa jurandu-mi ca nu mai particip vreodata la vreun concurs de biciclete.

   
     4.  Ciucas Trail Running - 03 septembrie 2011

Dupa o pauza destul de lunga in care mi-am reanalizat "cariera" sportiva am decis ca sa incerc o alergare montana si sa pun pe locul 2 bicicleta. Am continuat antrenamentele conform planului, si in data de 3 septembrie, intr-o sambata frumoasa, am alergat 22 Km, pe traseul de semimaraton, alaturi de Marius si Edi si Razvan. M-am simtit in forma si am dat tot ce am avut mai bun din mine si, dupa 2:31'47'' am trecut linia de sosire pe locul 3 la categoria de varsta. A fost cea mai mare supriza a mea pe anul acesta. Lucrul asta mi-a dat aripi.


    5. Duatlon Cetatea Brasovului - 17 septembrie 2011

A venit si concursul ce a pornit revolutia din programul meu de antrenament. Am invatat pe de rost traseul de bicicleta si mi-am analizat si planificat fiecare reactie. Marius a progresat foarte mult fata de anul trecut si avea planuri mari si eu speram sa bat cel mai bun timp din 2010. Si eu, si Marius, am luptat si am terminat concursul pe podium, pe locul 3.


    6. Aproape maraton - 24 septembrie 2011

Am mai planificat o participare la Bucharest International Marathon, dar am renuntat la idee dupa ce am alergat 37 Km pe traseul Brasov - Sanpetru - Bod - Harman - Sanpetru - Brasov. Atunci am realizat ca pot sa termin un maraton, dar la final as fi terminat, lucru ce am considerat ca nu este ce imi doresc. Asa ca am renuntat la ideea de a alerga la maraton anul acesta.

Maratonul Medieval Medias a fost o palma foarte dureroasa, dar iluminatoare. O sa continui sa particip la concursuri de MTB, dar nu o sa-mi mai fac planuri de victorie, pentru ca sunt doar iluzii. Nu am timpul necesar ca sa ma antrenez pentru ca sa castig si nici fonduri ca sa mai investesc in aceasta pasiune. Ca sa fii in pas cu tehnologia, trebuie sa investesti mult si sa risti sa distrugi investitia intr-un concurs cum a fost Maratonul Medieval Medias. Alergatul este putin mai ieftin si nu te face sa depinzi decat de papucii din picioare. Restul e antrenament.
In 2010 mi-am format un plan de antrenament complet diferit ca cele urmare pana in acel moment si mi-am promis ca il voi urma cu strictete. La un an de atunci, pot spune ca am gasit reteta pentru a ajunge pe podium. Nu este usor, dar se poate. In 2012, vreau particip la cat mai multe concursuri si sa urc pe cat mai multe podiumuri.

Multumesc Iuliei pentru sprijin, incurajari si pentru pozele frumoase, Marius pentru efortul depus la antrenamente alaturi de mine si lupta de la duatloane. Multumesc sponsorilor nostri, Avantec Plastic Molds pentru incredere si ajutor financiar.

Comentarii

  1. Sunt foarte convins ca o sa reusesti! Anul viitor daca toate lucrurile merg bine pentru mine iti pregatesc un concurs aici, unul misto care sa te dea cu rotile in sus (inscrierea si transportul din partea casei)

    RăspundețiȘtergere
  2. Grozav ! Am constatat ca stai bine si cu antrenamentul si cu psihicul. Felicitari si la mai multe concursuri castigate !

    RăspundețiȘtergere
  3. Incerc sa fac ceea ce imi place cat mai bine. Problema este ca uneori vreau prea mult, si trebuie sa o las mai moale. Anul acesta a fost cel mai bun de pana acum, pe latura sportiva. Sper sa fie si urmatorul, cel putin la fel de bun.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Pedaland pe Trans

Un vis de-al meu de vreo 6-7 ani a fost sa urc Transfagarasanul pe bicicleta. Imi aduc aminte ca Mae imi tot spunea cat de fain este, ca el l-a urcat de cateva ori. Imi mai spunea ca doar ciclistii adevarati pot sa-l urce si ca nu te poti numi ciclist pana nu ai in palmares Transfagarasanul. Asa ca vedeam acest drum ca pe un ritual de trecere in randul "oamenilor seriosi". Mi-am planificat o sambata pentru a urca si l-am contactat si pe Mihai ca sa-i propun sa ma insoteasca. A zis ca ar fi interesat. Curand dupa aceasta am plecat in concediu, tot in Fagaras, dar cu cortul (vezi postul " Dulce-acrisor ").  Dupa ce m-am intors am aflat ca Mihai a organizat si el o excursie pe Trans in aceeasi zi, asa ca aveam companie mai mare. Ne-am intalnit dimineata cu Mihai si cu o parte din "echipa" si am plecat spre Cartisoara unde aveam sa lasam masina. Am parcat si am pregatit bicicletele pentru atacul muntelui. Iulia s-a urcat in masina Danei si au urcat la Balea

Zugspitz Supertrail 2013

Astazi a inceput Turul Frantei, cea mai importanta competitie ciclista. Dar nu asta vreau sa va povestesc. Vreau sa va povestesc despre ceea ce am facut eu weekend-ul trecut. De la 1 ianuarie 2013, in momentul cand m-am inscris, am inceput sa ma pregatesc psihic pentru un concurs, o noua incercare, un ultra-maraton, primul pentru mine - Zugspitz Ultratrail. La momentul inscrierii am gandit destul de prudent si m-am inscris la categoria Supertrail - 68,8 Km - 3120 diferenta pozitiva de nivel, si nu la 100 Km. Trebuie sa recunosc ca aveam suficienta adrenalina in sange la momentul respectiv ca sa ma inscriu acolo, dar cu greu, m-am temperat.  Dupa ce am primit confirmarea inscrierii am intrat in atmosfera premergatoare marilor incercari. Am citit cartea scrisa de ultra-maratonistul Dean Karnazes, mi-am facut planuri si am cautat metode de antrenament pe care le-am pus in aplicare doar in minte. In fiecare zi imi ziceam ca inca este timp destul. Vremea a fost foarte pacatoasa anu

Fanfara Vulcan

Astazi am avut parte de o surpriza placuta ce mi-a reamintit de motivele pentru care imi place Brasovul. Am plecat de acasa cu gandul de a ajunge in centru, pe la CTS Corner, ca sa cumpar un infuzor pentru ceaiurile minunate ce le-am descoperit. In momentul cand am coborat din masina, in parcarea de sub Tampa, am auzit muzica fanfarei ce m-a atras ca un magnet. Muzica se auzea din foisorul de langa izvor. Am pornit in graba pe scari ca sa nu pierd vreo nota, cu toate ca muzica rasuna pana in centru. In foisor, fanfara Vulcan sustinea un concert ce incalzea inimile trecatorilor. Marsurile si polcile rasunau, acoperind clinchetul suav al lopetilor si al sapelor ce lucrau de zor la constructia parcului Tiberiu Brediceanu, de sub Tampa. Toata lumea zambea si parca uita de grijile cotidiene atat cat fanfara canta.